Gatunki kawy
Kawa jest drugim po ropie naftowej towarem handlowym na świecie. Kawa, którą znamy to owoce wiecznie zielonego krzewu kawowca. Występuje on na świecie w dwóch głównych gatunkach pod nazwami: Arabika i Robusta.
Arabika
To najpopularniejszy gatunek kawy. Jej udział w światowym rynku kawy to ok. 70%. Kawa wyższej jakości, nie potrzebuje w zasadzie domieszek. Daje łagodny, bardzo aromatyczny napar, czasem wzbogacony czekoladowym lub korzennym posmakiem. Zawartość kofeiny w ziarnach arabiki waha się pomiędzy 1% a 1,7 %.
Robusta
Pozostałe ok. 30% rynku kawy wypełnia właśnie robusta. Jest mniej delikatna od arabiki, a jej smak jest nieco ostrzejszy. Ziarna robusty zawierają dużo więcej kofeiny, bo od 2% do 4,5% i często ten gatunek jest używany do wzmacniania innych kaw.
Palenie kawy
To niezwykle ważna część procesu pozyskiwania kawy. Podczas palenia ziarna kawy z zielonych stają się brązowe i zyskują charakterystyczny smak i aromat. Do wypalania ziaren potrzebny jest piec o odpowiedniej konstrukcji oraz dokładnie dobrany do danej mieszanki ziaren proces palenia.
Marki kawy – nasz wybór
Tupinamba
Lavazza
Melitta
illy
Dallmayr
Pellini
Marcafe
Da Alessandro
Tupinamba – rodzaje kawy
Każda marka kawy może oferować jej różne rodzaje. Poznajmy świetnego producenta z Hiszpani, firmę Tupinamba Group, która działa od 1897 roku i posiada bardzo bogate tradycje w branży kawowej. Porównajmy najpopularniejsze rodzaje kawy Tupinamba i sprawdźmy czym się różnią.
Kawa ziarnista Tupinamba TOP QUALITY
Pełna aromatu mieszanka kaw gatunku arabica z różnych plantacji położonych w Ameryce Łacińskiej. Charakteryzuje się delikatną cremą i lekką kwasowością. Świetnie nadaje się jako espresso i podstawa kaw mlecznych. Jest idealna do ekspresów automatycznych, nadaje się również do parzenia w ekspresach kolbowych.
Kawa ziarnista Tupinamba ROTONDO
Doskonała mieszanka arabiki i robusty w stosunku 30% do 70%. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i mocnym aromatem. Jest mocno pobudzająca i posiada piękną cremę. Idealnie sprawdza się w ekspresach automatycznych. Ze względu na swój mocny aromat doskonale nadaje się do przygotowywania kaw mlecznych.
Kawa ziarnista Tupinamba EXTRISIMO
Świetnie dobrana kompozycja najlepszych gatunków arabiki i robusty w proporcjach 50% na 50%, dająca aromatyczną mieszankę z trwałą z obfitą pianką. Extrisimo jest ciekawą propozycją dla ludzi lubiących intensywny, głęboki aromat i mocny smak kawy. Kawa ta doskonale sprawdza się w ekspresach automatycznych.
Kawa ziarnista Tupinamba NATURAL DARK
Kawa Tupinamba Natural Dark to to dobrze zbudowana i zrównoważona, wyśmienita kompozycja brazylijskiej arabiki (80%) i robusty (20%) z Ugandy i Wietnamu. Kawa ta charakteryzuje się wyrazistym aromatem i trwałą gęstą cremą. Doskonała do kaw mlecznych. Bardzo dobrze nadaje się do ekspresów automatycznych i maszyn vendingowych oraz ekspresów kolbowych.
Kawa ziarnista Tupinamba Supremo
Doskonale wyselekcjonowana mieszanka kaw, arabiki pochodzącej z Brazylii, a także wietnamskiej i ugandyjskiej robusty. Kawa charakteryzuje się łagodnym aromatem i delikatną cremą. W smaku lekko kwaskowa. Idealna do espresso i jako podstawa do kaw mlecznych. Świetna do parzenia w ekspresach automatycznych i kolbowych oraz w maszynach vendingowych.